Image
Vrouw schrijft web tekst in bed

Je eigen webteksten schrijven: waar moet je op letten

Je hoeft geen ervaren tekstschrijver te zijn om de inhoud van je eigen website te schrijven. Als je mijn advies hieronder volgt, maak je duidelijke en leesbare content die geoptimaliseerd is voor jouw bezoekers en daarom ook voor zoekmachines.

Robert Roose

Door jouw content specialist

Als webdesigner ben ik zelf altijd bezig met de ideale manier om informatie over te brengen op de bezoeker. Op het web is dat vaak via tekst. Al mijn opgedane kennis over de ideale tekst deel ik in deze tip.

Acht woorden: de ideale lengte van een zin

Zou luidt het advies van Rudolph Flesh, expert op het gebied van leesbaarheid. Hij geeft aan dat een zin van zestien woorden een mooi gemiddelde is. Als een zin langer is dan 32 woorden dan is deze lastig te lezen. Geen zin om zelf de woorden van je zinnen te tellen? Gebruik dan WordCounter.

Verdeel je tekst in meerdere paragrafen met duidelijke koppen

Website bezoekers lezen een tekst niet van A tot Z, maar laten hun ogen over het scherm schieten. Wanneer ze een tekst scannen kan een duidelijke kop helpen bij het vinden van de juiste content.

Zorg ervoor dat je tekst minimaal 500 woorden lang is

Dit heeft meerdere redenen:

 • Content met minder dan 500 woorden wordt door zoekmachines zoals Google gezien als ‘dunne content’. Deze inhoud wordt daarom minder goed gewaardeerd
 • 500 woorden is het aantal dat je minimaal nodig om een concept helder uit te leggen

Dat gezegd hebbende is zogenaamde ‘cornerstone content’ de laatste jaren aan populariteit aan het winnen. Dit zijn artikelen, blogs of pagina’s op jouw website waar je een onderwerp binnen jouw vakgebied helemaal uitdiept. Het aantal woorden dat je voor deze cornerstone content gebruikt is dan ook onbeperkt. Des te langer des te beter.

Voorbeelden van cornerstone content zijn:

 • Vergelijkingen. Bijvoorbeeld een vergelijking tussen de twee populairste mobiele besturingssystemen: Android vs iOS. Je geeft dan per optie een uitgebreide omschrijving en wat de voor- en nadelen zijn.
 • Een how to of handleiding over een specifiek onderwerp. Bijvoorbeeld een beginnershandleiding voor het maken van de perfecte infographic.
 • Uitleg van een specifieke vakterm. Je creëert een soort Wikipedia achtige pagina over een issue dat belangrijk is binnen jouw vakgebied.   

Ontvang mijn nieuwsbrief met nog meer tips over content

Ik stuur je maximaal twee keer per maand een nieuwsbrief met daarin tips om jouw website nog beter te maken.
Nieuwsbrief

Hoe je een tekst leesbaar maakt

Naast dat alles tekstueel leesbaar moet zijn, is het ook belangrijk dat deze visueel goed te lezen is. Hou daarom rekening met het volgende:

 • Een regel bestaat uit 50 tot 75 karakters. Wanneer de regels langer worden moet de lezer zijn hoofd heen en weer bewegen, zoals in een tenniswedstrijd. Dit leest onprettig.
 • Zorg ervoor dat de grootte van het lettertype minimaal 16 pixels groot is. Deze grootte is niet voor niets de standaardinstelling van elke moderne browser. Susan Weinschenk haalt in haar boek 100 Things Every Designers Needs to Know About People een interessant onderzoek aan over het lezen van teksten op een scherm. Wanneer bezoekers moesten knijpen met hun ogen om een tekst te lezen, beoordelen ze deze tekst ook negatiever. Omdat het verkreukelen van je gezicht overeenkomt met fronzen.
 • Gebruik een lettertype dat goed leesbaar is. In bovengenoemd boek wordt ook een onderzoek belicht waar mensen een instructie op papier kregen. Bij de ene groep was de tekst opgemaakt in een leesbaar font. De andere groep kreeg een A4 met precies dezelfde tekst, maar dan in een sierlijk en slechter te lezen lettertype. Achteraf bleek de tweede groep de opdracht ingewikkelder te vinden dan de eerste groep. Als je op zoek bent naar een leesbaar font check dan Google Fonts en sorteer op populariteit. Op deze manier kun je een lettertype vinden dat zich door de jaren heen bewezen heeft.
 • Zorg daarom ook voor een goed contrast. Zwarte tekst op een witte achtergrond leest het fijnst. Het contrast kun je controleren met behulp van de WebAIM contrast checker. Hier voer je de tekst kleur en de kleur van de achtergrond van de tekst in. De website geeft dan aan of de contrast ratio voldoende is.

Laatste check

Controleer voordat je jouw nieuwe tekst online zet nog het volgende:

 • Staan er geen taalfouten of kromme zinnen in? Een goede methode om dit soort fouten uit je tekst te halen, is om op de tekst hardop voor te lezen. Het uitspreken van de tekst zorgt ervoor dat je niet over je fouten heen leest.
 • Werken alle links? Klik op alle links die je noemt in de tekst en corrigeer waar nodig.

De kenmerken van een goede web tekst

Een goede web tekst bestaat uit zinnen van gemiddeld zestien woorden, is onderverdeeld in meerdere paragrafen die worden begeleid met duidelijke koppen en is minimaal 500 woorden lang. Daarnaast is de tekst goed leesbaar omdat de regels niet meer dan 75 tekens bevatten, het lettertype minimaal 16 pixels groot en goed leesbaar is. Als laatste is de tekst gecontroleerd op taalfouten en werkende links.

Heb je zelf nog tips voor het schrijven van een eigen web tekst? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten.

E-book: Ververs je website

 • Met tips over het maken en schrijven van content
 • Handige tips voor tools die je direct kan gebruiken
 • Expertadvies over het webdesign van jouw site
 • De ins en outs over het winnen van vertrouwen

Koop het e-book Ontvang een gratis fragment

Het Ververs je website e-book op een iPad
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.